Калі ў дзіцяці алергія на некаторыя прадукты харчавання, то яму павінна быць арганізавана дыетычнае харчаванне. Пытаннямі дыетычнага харчавання ў дзіцячым садзе займаецца медыцынская сястра.
Для атрымання дыетычнага харчавання неабходна:
1. Заява бацькоў.
2. Даведка з дзіцячай паліклінікі аб патрэбнасці дзіцяці ў дыетычным харчаванні.
Дадзеныя дакументы неабходна прадастаўляць на момант паступлення дзіцяці ў дзіцячы сад, а затым пасля сканчэння тэрміну дзеяння дадзенай спраўкі.
Харчаванне пры алергіі ў дзяцей пабудавана на прынцыпах правільнага прыгатавання ежы:
- агародніну рэкамендуюць замочваць ў вадзе на некалькі гадзін, што дапаможа вывесці з іх шкодныя рэчывы і нітраты;
- крупы добра патрымаць у вадзе два-тры гадзіны перад варэннем;
- пасля закіпання мяса з рондаля выліваюць ўвесь булён. Другі булён ачышчаюць ад усіх тлушчавых уключэнняў;
- максімальна карыснымі для дзяцей лічацца паравыя стравы, далей ідуць-вараныя, тушаные, запечаныя. Гарачае забаронена.
Калі прыкметы алергіі не праходзяць па дасягненні двух-трох гадоў, то надыходзіць перыяд дыетатэрапіі. Прадукты-алергены забараняюцца на працяглы перыяд, усталяваны які лечыцца лекарам. Само дыетычнае харчаванне падзяляецца на перыяды:
- у пік алергіі катэгарычна забаронена ўжываць-булёны, вострыя, салёныя, марынаваныя, смажаныя, рэзкія вэнджаныя стравы. Абмежаваць спажыванне цукру і солі, малочнай прадукцыі, мучных вырабаў, некаторых круп. Першы перыяд, як правіла, доўжыцца адзін-дзва тыдня;
- пры згасанні вострых праяў алергіі, надыходзіць перыяд выключэння ўсіх "небяспечных" прадуктаў (і здольных выклікаць перакрыжаванае рэагаванне) з рацыёну тэрмінам да трох месяцаў;
- чага перыяду. Паступова ў рацыён дзіцяці дазваляюць ўводзіць прадукты алергенавага характару, выключаючы выяўлены алерген. Калі ўсе прыкметы алергіі прайшлі, можна прыступаць да аднаўленя.
Прадукты можна есць, пачынаючы з мінімальных доз - не больш за 10 гр. Харчаванне пры алергіі ў дзяцей сістэматызуюць з дапамогай вядзення дзённіка, куды заносяць ўсе ўзнікаючыя рэакцыі і дозы ўведзенага прадукту па днях.