Новости проекта
Разъяснение ситуации с рекламой и предупреждением МАРТ
Обновленные функции Schools.by
Голосование
Пользуетесь ли вы мобильным приложением Schools.by?
Всего 0 человек

Асабістая гігіена – залог здароўя

Дата: 15 октября 2017 в 13:39, Обновлено 9 октября 2021 в 16:44

Нашы рукі штодня дакранаюцца розных прадметаў - дзвярныя ручкі, парэнчы, поручні, сталы, прадметы ўжытку і многае іншае. Сотні ці тысячы іншых людзей таксама не раз дакраналіся да гэтых прадметах, і ў большасці з іх, магчыма, былі далёка не чыстыя рукі.

Пры падрыхтоўцы ежы мы можам разразаць сырое мяса, птушку, а затым, няякасна памыўшы рукі, прыгатаваць салат, нарэзаць хлеб, пераносячы такім чынам розныя бактэрыі (у тым ліку сальманелы), з рук на гатовыя прадукты, якія не будуць падвяргацца тэрмічнай апрацоўцы, і патэнцыйна заражаючы імі ўсё сямейства. Найбольш неабароненымі з'яўляюцца маленькія дзеці і пажылыя людзі.

Выконваць абсалютную стэрыльнасць ў побыце немагчыма, таму гігіена рук мае вельмі вялікае значэнне ў жыцці кожнага чалавека. Мы прапануем практычныя парады аб тым, як істотна паменшыць судотык з рознымі мікраарганізмамі ў паўсядзённым жыцці і знізіць іх негатыўны ўплыў на здароўе.

Рэгулярна мыйце рукі - да і пасля ежы, перад пачаткам падрыхтоўкі ежы і пасля апрацоўкі сырога мяса, птушкі або рыбы, пасля наведвання туалета, догляду за хворымі людзьмі, гульняў з хатнімі жывёламі, уборкі кватэры, пасля кантакту са смеццем, бруднымі падгузнікамі, бруднай бялізнай і іншым.

Мыйце рукі правільна!

  • Каб добра вымыць рукі, зніміце з іх упрыгожванні і пярсцёнкі.
  • Мыць рукі неабходна цёплай вадой з мылам, якое змывае бруд разам з мікраарганізмамі.
  • Больш за ўсё мікробаў знаходзіцца пад пазногцямі, на бакавых частках і ў складках далоняў, таму правільная тэхніка намыльвання рук адыгрывае вельмі важную ролю. Важнай умовай для эфектыўнага мыцця рук з'яўляецца час: рэкамендуемая працягласць мыцця рук - не менш за 20 секунд. Старанна спаласнуць рукі ў чыстай праточнай вадзе - хопіць прыблізна 10 секунд. Вытрыце рукі, пераканаўшыся, што на іх не засталося мыла.
  • Калі праточная вада недаступная, скарыстайцеся сродкамі для дэзінфекцыі рук, напрыклад антыбактэрыйнымі сурвэткамі або антыбактэрыйным гелем. Яны звычайна расфасаваны ў кампактную ўпакоўку, таму іх зручна насіць у кішэні ці сумачцы. У выпадку неабходнасці антыбактэрыйныя сурвэткі можна замяніць звычайнымі вільготнымі.
  • На пазногцях і пад імі канцэнтруецца вялікая колькасць мікраарганізмаў, таму не грызіце пазногці і сачыце за тым, каб гэтым не займаліся дзеці!
  • Пазногці рэкамендуецца коратка падстрыгаць і акуратна падпілоўваць, каб у мікраскапічных расколінах не сяліся мікраарганізмы. Паводле даследаванняў, з пазногцяў, пакрытых лакам, змыць мікробы складаней, чым з пазногцяў без лаку. Прычына ў тым, што лакі для пазногцяў спрыяюць «замацаванню» розных мікраарганізмаў на пазногцях. Асабліва гэта характэрна для штучных пазногцяў.
  • Па магчымасці выкарыстоўвайце для выцірання рук папяровыя, а не тканінавыя ручнікі. У вільготным асяроддзі бактэрыі імкліва размножваюцца і жывуць даўжэй, таму калі такой магчымасці няма, рэгулярна сцірайце тканінавыя ручнікі, а таксама турбуйцеся аб тым, каб яны заўсёды былі сухімі.

Асобныя мікраарганізмы могуць захоўвацца на розных паверхнях на працягу некалькіх тыдняў і нават месяцаў, таму вельмі важна не толькі рэгулярна мыць рукі, але і клапаціцца аб чысціні навакольных рэчаў, прадметаў (сталоў, паліц, тэлевізійнага пульта, клавіятуры кампутара, дзвярных ручак і г .д.).

Асаблівую ўвагу варта звяртаць на чысціню кухні. Напрыклад, паводле даследаванняў, губкі для мыцця посуду і анучы для выцірання стала - сапраўдны рай для мікраарганізмаў, таму іх неабходна ўтрымліваць у чысціні і часцей мяняць. Акрамя таго, трэба рэгулярна мыць абедзенны стол, пліту, апрацоваючыя дошкі (неабходна завесці асобныя дошкі для сырых і гатовых прадуктаў).

Варта адзначыць, што асабістая гігіена – гэта не толькі прафілактыка вострых кішачных, але і паветрана-кропельных інфекцый, напрыклад, вострых рэспіраторных інфекцый, грыпу.

Людзі з прастуднымі захворваннямі дзесяткі разоў дакранаюцца свайго рота ці носа, перамяшчаючы інфекцыйных агентаў на рукі. Такім чынам, яны пераносяць бактэрыі або вірусы на паверхні ўсіх тых прадметаў, якія яны чапаюць на працягу дня.

Калі вы кашляе ці прастуджаны, мыйце рукі пасля чхання, кашлю або ачышчэння носа, каб прадухіліць распаўсюджанне мікробаў на паверхнях, якія могуць закрануць навакольныя вас людзі. Правільна будзе, калі пры чханні або кашлю вы будзеце прыкрывацца сурвэткай або насоўкай, а не далонямі.

Захаванне правілаў асабістай гігіены захавае ваша здароўе.

Дзяржаўная ўстанова "Гродзенскі занальны цэнтр гігіены і эпідэміялогіі"

Комментарии:
Оставлять комментарии могут только авторизованные посетители.