Развіццё дзіцячага арганізма ажыццяўляецца імкліва, таму харчаванне дзяцей павінна ў поўнай меры пакрываць тую энергію, якая выдаткоўваецца на рухальную актыўнасць. Але пры гэтым меню дзіцяці павінна быць збалансаваным, так як пераяданне ці ж ўжыванне не занадта карысных прадуктаў карысці для здароўя не прынясуць.
Правільнае харчаванне дзяцей цалкам і цалкам залежыць ад бацькоў. Перш за ўсё неабходна ведаць і памятаць, што харчаванне дзіцяці дашкольнага ўзросту павінна прыкметна адрознівацца ад рацыёну бацькоў.
Непажаданая тэрмічная апрацоўка прадуктаў шляхам смажання, лепш рыхтаваць стравы на пару або запякаць.
Штодзённае меню дзяцей не павінна ўтрымліваць стравы, падобныя па сваім складзе. Напрыклад, калі на сняданак прапануецца каша, то на вячэру лепш даць агародніннае страва.
Калі дзіця наведвае ўстанову дашкольнай адукацыі, дзе атрымлівае тры разы на дзень неабходнае па ўзросту харчаванне, то хатні рацыён павінен дапаўняць, а не замяняць рацыён дзіцячага саду. З гэтай мэтай бацькі, азнаёміўшыся з меню, дома павінны даць малому менавіта тыя прадукты і стравы, якія ён недаатрымаў днём.
Сняданак да дзіцячага саду лепш выключыць, інакш дзіця будзе дрэнна снедаць у групе. У крайнім выпадку можна напаіць яго кефірам ці даць яблык. У выхадныя і святочныя дні лепш прытрымлівацца меню ўстановы дашкольнай адукацыі.
Якія прадукты павінны штодня ўваходзіць у меню дзяцей дашкольнага ўзросту:
Порцыя гародніны, порцыя садавіны, 150 грам мяса ці рыбы, вугляводы (пажадана збожжавыя), 300-400 гр. любых малочных прадуктаў, трохі жывёл тлушчаў у выглядзе сметанковага масла або смятаны.
Раз у некалькі дзён у рацыён павінны ўваходзіць тварог і яйкі.
Што трэба ўлічваць, складаючы прыкладныя меню дзяцей:
- На працягу дня не рэкамендуецца есці прадукты падобныя па складзе, напрыклад спалучэнне макароны і крупы не прымальна, таксама як і рыба з мясам.
- Бялкі. Арганізм расце, і толькі бялок з'яўляецца будаўнічым матэрыялам. Крыніцай лёгказасвойваемага бялку з'яўляецца мяса, лепш, калі гэта будзе цяляціна, мяса курэй і індычкі. Рыбу пераважна ўзяць нятлусты: судак, хек, мінтай, гарбушу, трэску.
- Не частуйце дзіцяці дэлікатэсамі - ікрой, вэнджанінай. Можна атрымаць раздражненне далікатнай слізістай абалонкі страўніка, а карысці 0%.
- Можаце звяртацца і да смажання пры падрыхтоўцы ежы для дзіцяці, але моцна не смажыць. А ўсё такі лепш рыхтуйце на пару катлеткі і цяфцелькі або ў соусе.
- Не забывайце, што кожны дзень рацыён харчавання дзіцяці павінен складацца з малочных прадуктаў. Гэта могуць быць кісламалочныя – кефір, ёгурт, ражанка, тварог не больш за 5% тлустасці, малако. Дадавайце малочныя прадукты ў дэсерты, запяканкі, кашы, на бутэрброды.
- Штодня трэба карміць дзіця гароднінай, садавінай і сокамі. У суткі дзеці павінны атрымліваць 250 г гародніны, да 200 г бульбы, садавіны і ягад па сезоне да 250 г. Вітаміны Ваша дзіця можа атрымаць толькі з свежай гародніны-садавіны. Якая гародніна? Хай гэта будзе капуста, агуркі, памідоры, радыска, салата, зеляніна кропу і пятрушкі. Сокі і нектары таксама давайце кожны дзень. Калі не атрымліваецца даваць свежы сок, купляйце сокі, прызначаныя для дзіцячага харчавання.
- Хлеб выбірайце правільны, з суцэльных зерняў, жытні, а макароны, зробленыя з мукі цвёрдых гатункаў пшаніцы.
- Сметанковае масла не больш 20 г у дзень і алей ( 10 г), вядома, выкарыстоўваем, лепш ва ўжо гатовыя стравы. Не давайце тлустую ежу дзіцяці ўвечары. Да ночы актыўнасць працы страўніка моцна зніжаецца ў дзіцяці, і калі ежа не паспее пераварыцца да сну, то атрымаеце не толькі праблемы з страваваннем, але і з моцным сном!
- Асноўныя прадукты для штодня харчавання былі пералічаныя, а вось такія, як цвёрды сыр, смятана, яйкі, рыба – не для штодзённага прыёму, 1 раз у 2 дні.
- Чыстую пітную ваду дзіця можа піць, колькі хоча, а вось салодкія напоі трэба кантраляваць і абмяжоўваць, а асабліва гэта тычыцца крамных напояў.
- У гэтым узросце норма цукру - 50 г у дзень. У салодкай газаванай вадзе гэта перавышэнне ў 7 разоў! Задумайцеся, перш чым купляць такі напой.
- У якасці ласункаў рэкамендуецца пасціла, зефір, мармелад, мёд, джэм, варэнне.
- Агульная каларыйнасць ежы прыкладна 1800 ккал, а па вазе ў дзень дзіця павінна з'ядаць каля 1,5 кг ежы.
- У рацыёне дзіцяці павінна быць: цёплая і гарачая ежа не менш ¾ усяго дзённага рацыёну. І, вядома, аснова – мяса, рыба, малочныя прадукты, макароны, крупы, хлеб, гародніна і садавіна.
Прыкладныя меню дзяцей дашкольнага ўзросту дома
Маленькім дзецям варта рыхтаваць ежу так, каб яна была бяспечная для іх. Маляня можа здушыцца кавалкам мяса, таму яго лепш рыхтаваць, папярэдне парубіўшы або размалоўшы ў фарш. Гародніну можна адварыць і здрабніць, прыгатаваць з іх запяканку, катлеты або аладкі. З рыбы пры гатаванні трэба старанна выбраць усе косткі, каб малы не падавіўся.
А што рабіць, калі дзіця не жадае ёсць нейкія прадукты? Для пачатку паспрабуйце высветліць, чаму ён не хоча іх ёсць. Перад тым, як прапанаваць малому ежу, паспрабуйце яе самі. Магчыма, яна проста не здаецца яму смачнай. Пацікаўцеся, чаму не хоча, паспрабуйце самі. Вы ж таксама не ўсе ясце.
Зменіце рэцэптуру, дадайце ў прадукт чаго-небудзь яшчэ, ці, наадварот, дадайце яго ў якую - небудзь іншую страву. Не прымушайце дзіця ёсці ўгаворамі і пагрозамі − гэтым можна дамагчыся толькі поўнай агіды.
Сняданак
Харчаванне дзіцяці раніцай павінна ўключаць у сябе гарачы напой (чай, кававы напой з малаком, какава) з бутэрбродамі, сырнікі, а таксама выдатным варыянтам будзе яечны амлет, малочная каша.
Абед
У абед абавязкова карміце маляняці супам. Першыя і мясныя стравы лічацца добрым стымулятарам працы страўніка, яны абуджаюць апетыт і паляпшаюць працэс стрававання.
Дзіцячыя супы разнастайныя па складзе, могуць рыхтавацца на булёне або без такога. Многія дзеці з задавальненнем ядуць малочны суп.
На другое падаецца мясную ці рыбную страва, раз у тыдзень карысна даваць субпрадукты, з гарнірам. Апошні пераважней агародніннай.
Падвячорак
Тут усё вельмі проста: шклянку напою з печывам, булачкай, фруктам.
Вячэра
Вячэра дзіцяці не павінна быць занадта шчыльнай, інакш у яго будзе неспакойны сон. На вячэру падыдзе салата з садавіны ці гародніны, другая страва, не дублюючая тое, што дзіця атрымлівала на абед, шклянку малочнага напою.
Непажаданыя прадукты ў рацыёне дзяцей дашкольнага ўзросту:
вэнджаныя каўбасы, кансервы, тлустыя гатункі мяса;
некаторыя спецыі: перац, гарчыца і іншыя вострыя прыправы;
любыя газаваныя напоі.
Некалькі слоў аб апетыце
Вялікае значэнне для паляпшэння апетыту дзіцяці мае спакойнае і цярплівае стаўленне дарослых да працэсу кармлення дзяцей, добрыя смакавыя якасці і разнастайнасць страў, прыгожая сервіроўка стала.
Рэжым харчавання дзяцей дашкольнага ўзросту
Рэжым харчавання гэтак жа важны для дзіцяці, як і рэжым дня. У дзень дзяцей трэба карміць не менш чатырох разоў, прычым тройчы абавязкова ўключаць у меню гарачае страва. Перапынкі паміж трапезамі больш 4 гадзін могуць прывесці нават да зніжэння памяці і працаздольнасці, у той час як занадта частыя перакусы псуюць апетыт і пагаршаюць засваяльнасць харчовых рэчываў.
Лепшы спосаб "нагнаць" апетыт у здаровага дзіцяці - гэта актыўныя віды дзейнасці і прагулкі на свежым паветры. Бо ежа - гэта крыніца энергіі, і калі яна не растрачваецца, то ў малога няма жадання ёсці. Акрамя таго, варта пазбягаць перакусаў паміж асноўнымі прыёмамі ежы (асабліва салодкіх). Калі час ежы яшчэ не прыйшло, а дзіця просіць што-небудзь з'есці, дайце яму яблык, апельсін і іншыя садавіны, якія змяшчаюць вітамін С. Малы здаволіць голад, але пры гэтым Вітамін С ўзмацняе апетыт, і, калі вы паклічаце ўсіх да стала, дзіця будзе есьці з задавальненнем. А вось салодкія дэсерты лепш даваць пасля ежы, так яны не пераб'юць апетыт.