Каб арганізм чалавека быў здаровым і моцным, яму трэба паўнавартаснае і правільнае харчаванне. У харчовых прадуктах, якія ўжывае чалавек, змяшчаецца шмат пажыўных рэчываў - бялкоў, тлушчаў, вугляводаў, мінеральных соляў і вады. Але, акрамя гэтага, ёсць адмысловыя рэчывы, неабходныя для нармальнай працы арганізма. Іх называюць вітамінамі. "Віта" па-латыні - значыць жыццё. Сапраўды, без вітамінаў немагчымая жыццё чалавека.
Змест вітамінаў у прадуктах харчавання быў упершыню даказаны рускім лекарам Н. І. Луніным ў 1880 г. падчас доследаў на жывёлах. Ён узяў дзве групы белых мышэй і пачаў карміць іх па-рознаму: адных штучным малаком, іншых - звычайным каровіным. Мышы, якія пілі штучнае малако, захварэлі і загінулі, а жывёлы, якія сілкаваліся звычайным малаком, засталіся здаровымі. З гэтага Лунін зрабіў выснову, што ў малацэ каровы ўтрымліваюцца нейкія рэчывы, неабходныя для харчавання. У далейшым гэта пацвердзілі даследаванні польскага навукоўца К. Функа, які ўвёў тэрмін «вітаміны».
Вітаміны патрэбныя для росту і развіцця арганізма. Дзякуючы ім чалавек менш хварэе, лепш працуе, у яго хутка гояцца раны, парэзы і зрошчваюць косткі, а таксама павышаецца цягавітасць пры фізічнай нагрузцы.
Вітаміны ўмацоўваюць арганізм, таму, калі іх недастаткова ў арганізме чалавека або жывёлы, можа развіцца такое захворванне, як авітаміноз (ад лац. "які не мае вітамінаў", якое часам нават прыводзіць да смерці).
Калі чалавек захварэў авітамінозам, у яго пачынаюцца галаўныя болі, ён становіцца раздражняльным, пагаршаецца апетыт, зніжаецца цікавасць да працы.
У цяперашні час вядома больш за 30 розных вітамінаў. Для іх абазначэння карыстаюцца літарамі лацінскага алфавіту: А, В, С, D і г. д.
Вітамін А. У Старажытным Егіпце і Кітаі існавала захворванне, якое называлі «курынай слепатой»: чалавек, падобна курыцы, добра бачыў удзень, але не бачыў у прыцемках. Яно было выклікана недахопам вітаміна А, які адкрылі толькі ў 1631 г. Вітамін А неабходны для росту арганізма і падтрымання зроку. Ён утрымліваецца ў такіх прадуктах, як морква, пятрушка, зялёная цыбуля, салодкі і горкі перац, бацвінне буракоў і радыскі, шчаўе. Даволі шмат яго ў яечным жаўтку, сметанковым алеі, крыху менш у малацэ.
Вітамін В. больш за 1000 гадоў таму ў Японіі, Кітаі, Індыі стала вядома захворванне «бяры-бяры», што азначала «хісткая хада» ці «не ў стане ісці». Спачатку хвораму было цяжка хадзіць, затым у яго развіваўся параліч ног і рук, атрафаваліся мышцы. Хвароба з'яўлялася ад недахопу вітаміна В. Вітамін В умацоўвае мышцы і косткі арганізма, павышае яго адчувальнасць. Ён утрымліваецца ў хлебе, свіным мясе, печані, крупах, грачанай, аўсянай кашах, гароху, фасолі, бабах, яйках.
Вітамін С. гэты вітамін вылечвае цынгу - хвароба мараплаўцаў. Аднак выпадкі захворвання цынгой сустракаліся і сярод мірнага насельніцтва. Часцей за ўсё яны ўзнікалі ў выніку стыхійных бедстваў і з прычыны неўраджаю гародніны, асабліва бульбы. У 1912 г. было ўстаноўлена, што людзі хварэюць цынгой, таму што ў іх арганізме не хапае вітаміна С, што ўплывала на змены ў сэрцабіенні, болі ў нагах, крывацечнасць дзёсен, схільнасць да карыесу, расхіствання і выпадзення зубоў.
Вітамін С змяшчаецца, галоўным чынам, у свежых садавіне, гародніне і ягадах. Найбольш багатыя ім плады шыпшынніка, чорная парэчка, капуста, хрэн, апельсіны, лімоны, ігліца, няспелыя грэцкія арэхі. Адзін з найважнейшых крыніц вітаміна С — бульба.
Вітаміны, якія змяшчаюцца ў садавіне:
А - абрыкос, шыпшыннік, рабіна, хурма (аднаўляе зрок, умацоўвае скуру, неабходны для нармальнага росту);
В2 - сліва, вішня, алыча, шыпшыннік (папярэджвае парушэнне гледжання, паражэнне скуры);
В6 - глог, вінаград, каліна (удзельнічае ў абмене рэчываў у арганізме);
С - чорная парэчка, абляпіха, апельсіны, лімон, мандарын (папярэджвае прастудныя захворванні, цынгу);
К — рабіна, абляпіха, чорная парэчка (павышае згусальнасць крыві).
У таго, у каго есць гародніна і садавіна заўсёды, як правіла, добрае самаадчуванне, чыстая скура, вытанчаная постаць. Гародніна і садавіна - галоўныя пастаўшчыкі вітамінаў.
Такім чынам, для захавання і паляпшэння здароўя чалавечаму арганізму неабходныя ўсе вітаміны, таму харчавацца трэба правільна, а захоўваць прадукты правільна.