Улетку працэсы росту ў дзяцей працякаюць найбольш інтэнсіўна, у сувязі з чым павышаецца патрэба ў бялку - асноўным пластычным матэрыяле. Акрамя таго, у гарачыя дні арганізм дзіцяці губляе з потам значную колькасць мінеральных рэчываў і вітамінаў. Для пакрыцця гэтых дадатковых выдаткаў патрабуецца павелічэнне каларыйнасці і харчовай каштоўнасці рацыёну. З іншага боку, у гарачыя дні ў дзяцей нярэдка пагаршаецца апетыт.
Як арганізаваць харчаванне дзіцяці ў летні час?
Па-першае, каларыйнасць харчавання павінна быць павялічана прыкладна на 10-15%. З гэтай мэтай у рацыёне дзіцяці варта павялічыць колькасць малака і малочных прадуктаў, у асноўным за кошт кісламалочных напояў і тварагу, як крыніц найбольш паўнавартаснага бялку. У рацыён неабходна ўключаць першую гародніну: радыску, раннюю капусту, рэпу, моркву, буракі, бурачны бацвінне, свежыя агуркі, пазней - памідоры, маладую бульбу, а таксама розную свежую зеляніну (кроп, пятрушку, кінзу, салату, зялёны лук, часнык, шчаўе, крапіву і інш.).
Па-другое, неабходная рацыянальная арганізацыя рэжыму харчавання дзіцяці. У гарачыя летнія месяцы рэжым харчавання рэкамендуецца змяніць такім чынам, каб абед і падвячорак памяняліся месцамі. У асабліва спякотнаеы паўдзённы час, калі апетыт ў дзіцяці рэзка зніжаны, яму варта прапаноўваць лёгкае харчаванне, якое складаецца ў асноўным з кісламалочнага напою, булачкі або хлеба і садавіны. Пасля дзённага сну адпачылы і прагаладалы дашкольнік з задавальненнем з'есць увесь абед, які складаецца з каларыйных, багатых бялком страў.
Павышэнне сутачнай каларыйнасці харчавання дзіцяці можа быць дасягнута за кошт павелічэння харчовай каштоўнасці сняданку. У яго рэкамендуецца ўключаць багатуюе бялком страву (мясную, рыбную, тварожную, яечную). Гэта таксама фізіялагічна больш абгрунтавана, так як пасля начнога сну, у прахалодны ранішні час дзеці ядуць з вялікім апетытам.
У летні час, акрамя агульнапрынятых чатырох прыёмаў ежы, дзіцяці можна прапанаваць пятае харчаванне ў выглядзе шклянкі кефіру ці малака перад сном. Гэта асабліва рацыянальна ў тым выпадку, калі вячэра даецца ў больш раннія тэрміны, а час укладвання дзіцяці на начны сон некалькі адсоўваецца з-за вялікай працягласці светлавога дня.
Па-трэцяе, неабходна звяртаць увагу на захаванне пітнога рэжыму. У гарачыя дні значна павышаецца патрэба арганізма ў вадкасці, таму варта заўсёды мець запас свежай кіпячонай вады, адвара шыпшыны, несалодка кампоту ці соку.
Ужыванне сырых сокаў - яшчэ адзін крок да здароўя. Гэта крыніца вітамінаў, мінеральных соляў і шматлікіх карысных мікраэлементаў. У многіх соках з мякаццю (нектарах) шмат пекціну, а ён, як вядома, валодае здольнасцю звязваць прадукты гніення і закісання ў кішэчніку і выводзіць іх з арганізма.
Паважаныя бацькі, запомніце!
Маркоўны сок спрыяе нармалізацыі абмену рэчываў, паляпшаючы працэсы крыватвору і транспарту кіслароду, стымулюе фізічнае і разумовае развіццё.
Бурачны сок нармалізуе нервова-цягліцавае ўзбуджэнне пры стрэсах, пашырае крывяносныя сасуды.
Таматавы сок нармалізуе працу страўніка і кішаэчніка, паляпшае дзейнасць сэрца, утрымлівае шмат вітаміна С.
Бананавы сок змяшчае шмат вітаміна С.
Яблычны сок умацоўвае сардэчна-сасудзістую сістэму, нармалізуе абмен рэчываў, паляпшае крыватвор.
Вінаградны сок валодае танізавальным, бактэрыцыдным, слабільным дзеяннем, спрыяе зніжэнню артэрыяльнага ціску.