Грыбы можна аднесці да адных з самых "падступных" прадуктаў харчавання, яны лічацца цяжкай ежай для дарослых, а дзіцячаму арганізму і пагатоў з імі не справіцца. Грыбы цяжка пераварваюцца, а таксама могуць выклікаць алергію.
Восеньская пара - грыбная пара, гледзячы на бацькоў, апетытна ўплятаюць грыбныя дэлікатэсы, малыя таксама цягнуць ручкі да незнаёмай стравы, жадаючы паспрабаваць новы ласунак. Аднак ці так неабходныя грыбы ў рацыёне дзіцяці?
Нягледзячы на тое што грыбы валодаюць высокай харчовай каштоўнасцю: утрымліваюць шмат клятчаткі, бялкоў, вітамінаў групы В (В1, В2, РР) і мінеральных рэчываў (калія, кальцыя, фосфару, жалеза, магнію, натрыю), даваць іх маленькім дзецям не варта.
Грыбы, падобна губцы, убіраюць у сябе вялікую колькасць цяжкіх металаў, таксічных і радыеактыўных рэчываў. Вядомыя выпадкі, калі немаўляты пакутавалі ад харчовага атручвання, выкліканага грыбнымі таксінамі, якія трапілі ў неакрэплы арганізм з малаком маці. Таму маці, якая корміць, неабходна адмовіцца ад грыбных страў.
Калі можна даваць дзецям грыбы
Стрававальная сістэма чалавека заканчвае фармавацца ва ўзросце сямі гадоў, менавіта ў гэты перыяд арганізм дзіцяці здольны выпрацоўваць неабходнае для пераварвання грыбоў колькасць ферментаў. Раней гэтага ўзросту даваць дзецям грыбы нельга, а яшчэ лепш пачакаць да 9-10 гадоў.
Недапушчальна ўжыванне паўнавартаснай грыбной стравы, грыбы можна выкарыстоўваць у толькі ў якасці смакавага дадатку. Да прыкладу, у выглядзе грыбной падліўкі або мяснога булёна з невялікай колькасцю дробнага нарэзаных грыбоў.
Як ўводзіць у рацыён грыбы дзіцяці
1. Першымі грыбамі, якія можна паспрабаваць малому, павінны быць толькі грыбы другой катэгорыі, якія не патрабуюць дадатковай апрацоўкі з-за адсутнасці таксінаў. Да іх ставяцца падбярозавікі, падасовікі, дубовік, маслёнак, валнушка ружовая, белянка, груздзь асінавы, а таксама шампіньёны.
2. Да падлеткавага ўзросту дзецям можна есці грыбы толькі i (белы грыб, рыжык сапраўдны, грузд сапраўдны) і II катэгорый, пры гэтым грыбныя стравы не варта даваць часта.
3. Ва ўзросце 9 гадоў дзіцяці ўжо можна рыхтаваць "лёгкія" стравы, напрыклад, падаваць грыбы да гарніру ці рабіць грыбныя юшкі. Бліжэй да 11 гадоў дзіця можа паспрабаваць цяжкае спалучэнне грыбоў з цестам (блінцы, грыбная піца, піражкі з грыбным начыннем, зразы).
4. Марынаваныя і салёныя грыбы - гэта апошні этап знаёмства дзіцяці з грыбамі.
Атручэнне грыбамі
Здараецца так, што дарослыя члены сям'і шчасна і без наступстваў паабедалі грыбочкамі, аднак дзіця адчувае недамаганне. Падступства грыбных атручванняў заключаецца ў тым, што іх сімптомы выяўляюцца толькі праз 6-35 гадзін пасля ўжывання ў ежу, калі грыбныя таксіны пачынаюць выводзіцца з арганізма ныркамі і печанню.
Калі маляня адчувае боль у жываце, млявасць, галаўны боль, а таксама ў яго з'явілася ваніты, адразу ж выклікайце хуткую дапамогу. Да прыбыцця лекара неабходна аказаць маляню першую дапамогу.
Добра, калі ў дзіцяці з'явіліся ваніты - бо ачышчэнне страўніка ў гэтай сітуацыі вельмі неабходна. Калі ваніты адсутнічаюць, іх варта выклікаць: дайце выпіць дзіцяці шклянку прахалоднай кіпячонай вады, пасля чаго націснеце чайнай лыжкай на корань мовы.
Такое прамыванне можна паўтарыць яшчэ 2-4 разы, таксама вывесці таксіны з арганізма дапамогуць прэпараты-сарбенты.
Нягледзячы на ўсю карыснасць грыбоў, якія ўтрымліваюць нямала карысных мінеральных рэчываў, бялкоў і вітамінаў, яны не з'яўляюцца самым неабходным прадуктам харчавання для дзяцей. Да ўзросту 7 гадоў вельмі непажадана ўводзіць у рацыён грыбы дзіцяці.