Пакуль дзіця зусім маленькае, да яго кармлення ставяцца дрыгатліва. Калі ж дзеці пераходзяць на агульны стол, мы ўсё радзей і радзей задумваемся аб тым, наколькі правільнае харчаванне яны атрымліваюць. А між тым кармленню дзяцей 3-6 гадоў варта надаваць не менш увагі, інакш праблем у будучыні не пазбегнуць. Неабходна так пабудаваць харчаванне, каб выкарыстоўваюцца прадукты не спрыялі ўзнікненню захворванняў.
Ва ўстанове дашкольнай адукацыі меню дзённага рацыёну забяспечвае кожнае дзіця жыццёва неабходнымі харчовымі рэчывамі, у тым ліку незаменнымі, а таксама вітамінамі і мікраэлементамі. У цэлым за дзень дзіця атрымлівае ва ўстанове дашкольнай адукацыі не менш за 80% фізіялагічнай нормы пажыўных рэчываў. Астатняе яно павінна даатрымаць падчас хатняй вячэры. Не варта забываць бацькам і пра правільна арганізаванае харчаванне дома ў выхадныя і святочныя дні.
Аптымальным для дзяцей дашкольнага ўзросту з'яўляецца чатырохразовае харчаванне з прамежкамі паміж прыёмамі ежы каля 4 гадзін.
Як жа разнастаіць меню дома?
Разнастайнасць страў неабходна забяспечваць наборам сыравіны і прадуктаў (мяса, рыба, малако, яйкі, крупы, гародніна), а таксама відамі кулінарнай апрацоўкі (мяса тушанае, адварное, смажанае, прыпушчанае; мясныя стравы з мяса: катлеты, біточкі, тэфтэлі і інш.) Акрамя таго стравы павінны быць разнастайныя па вонкавым выглядзе, густу і гарніру. Чым больш прыемны пах і выгляд ежы, тым больш актыўна працуюць харчовыя ферменты і мацней адчуванне голаду. У меню трэба прадугледжваць чаргаванне страў, асабліва асноўных, каб яны не паўтараліся на працягу тыдня. Акрамя таго, варта памятаць, што стравы з мяса і рыбы багатыя бялкамі, тлушчамі і экстрактыўнымі рэчывамі, таму яны могуць ўзбуджаць нервовую сістэму дзіцяці і парушаць сон. Іх пажадана рыхтаваць на абед і сняданак, а на вячэру лепш даваць малочныя і тварожныя стравы, якія хутка пераварваюцца. Багаты прыём ежы на ноч прыводзіць да пераўтварэння ў тлушчы недаакісьленых вугляводаў, што можа выклікаць атлусценне.
Неабходна настойліва прывучаць дзяцей да разнастайнай ежы, асабліва да гародніны, малака, тварожныя страў, страў з аўсянай крупы.